Τα βακτηρίδια που δημιουργούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα μπορούν να «αποδράσουν» από το στόμα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol. Ο καθηγητής Howard Jenkinson μιλώντας στην φθινοπωρινή συνάντηση της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας στο Nottingham , εξήγησε πως τα στοματικά βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές εάν δεν είναι υπό έλεγχο με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. «Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά ούλα, δίδοντας στα βακτηρίδια οδό διαφυγής μέσα στην κυκλοφορία, όπου αυτά μπορούν να ξεκινήσουν την δημιουργία θρόμβων αίματος που οδηγούν σε καρδιακή νόσο» τόνισε ο καθηγητής Jenkinson
Οι στρεπτόκοκκοι είναι βακτηρίδια που συχνά ζουν μέσα στο στόμα, οργανωμένοι σε αποικίες που αποκαλούνται βιοϋμένια και είναι υπεύθυνοι για τον σχηματισμό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και την πρόκληση νόσων των ούλων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol σε συνεργασία με επιστήμονες του Royal College of Surgeon in Ireland (RCSI), έχουν δείξει ότι μόλις οι στρεπτόκοκκοι εισέλθουν στην κυκλοφορία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία πρωτεΐνη, που αποκαλείται PadA1, ως όπλο εξαναγκασμού των αιμοπεταλίων του αίματος σε συγκόλληση μεταξύ τους και σχηματισμό θρόμβων. Η πρόκληση αιματικών θρόμβων είναι ένα «εγωιστικό τέχνασμα» που χρησιμοποιούν τα βακτηρίδια, διευκρίνισε ο καθηγητής Jenkinson: «Όταν τα αιμοπετάλια συγκολλώνται μεταξύ τους εγκλείουν πλήρως τα βακτηρίδια. Αυτό προσφέρει ένα προστατευτικό κάλυμμα στα βακτηρίδια όχι μόνο από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά επίσης από τα αντιβιοτικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δυστυχώς, καθώς τα αιμοπετάλια συγκολλώνται βοηθούμενα και από τα βακτηρίδια δημιουργούν μικρούς θρόμβους αίματος, νεοσχηματισμούς στις βαλβίδες της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα) ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων , τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Αυτή τη στιγμή ερευνούμε πως μπορεί να αποκλειστεί η διαδικασία ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων από την πρωτεΐνη PadA. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τα οποία είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στον αναπτυγμένο κόσμο» είπε ο καθηγητής Jenkinson.
Από την έρευνα αυτή προκύπτει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενήμεροι ότι όπως ελέγχουν την δίαιτά τους, την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη και το βάρος τους, πρέπει επίσης να διατηρούν καλή στοματική υγεία για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
1.PadA: phenylacetaldehyde dehydrogenase
Απόδοση Βασίλειος Φ. Μέγας